1909 Lauritz Thobo-Carlsen, bogholder, køber en lille marcipanfabrik
i Dronningensgade i Odense. Kunderne er bagere og konditorer,
der bruger meget marcipan, som de selv fremstiller fra gang
til gang. Hans koncept er ensartet, frisk marcipan, industrielt
fremstillet - ikke desto mindre foregår bl.a. smutning
og stødning af mandlerne i store stenmortere i mange
år ved håndkraft. De næste 30 år udvider
Odense Marcipanfabrik til stadighed. Der kommer maskiner, og
der indrettes logiske produktionslinier. Finsorteringen foregår
dog - ligesom i dag - med det menneskelige øje.
1930erne
Marcipanfabrikken begynder at udsende nye opskrifter til konditorer og bagere.
Mange af de sidste 70 års tørkager stammer herfra, bl.a. den mest
populære og længstlevende danske tørkage, Napoleonshatten.
1950erne
Ny fabrik i Toldbodgade i Odense, med prøvebageri og laboratorium. Marcipanfabrikken
begynder at eksportere. Der fremstilles 100 forskellige kvaliteter, fra fineste
marcipanmasse af udelukkende mandler til bittermasse, som kun består af
abrikoskerner. Fabrikken begynder at producere nougat, der laves af hasselnødder.
Desuden forarbejdes hakkede nødder, mandelsplitter o.l. til bagere og kageindustri.
1961
Leverandør til Det Kongelige Danske Hof.
1960erne
Erfaringerne med nøddeprodukter fører til snackproduktion,
og i 1963 lanceres saltede peanuts under navnet KiMS. Marcipanfabrikken
bliver hurtigt Danmarks største snackproducent.
1991
Odense Marcipan overtages af den norske fødevarekoncern
ORKLA. Odense Marcipan og Kims deles i 2 selskaber.
1998
Odense Marcipan opnår ISO 9001 certificering.
1999
ORKLA køber den svenske marcipanproducent KÅKÅ
AB med to marcipanfabrikker. Odense Marcipan samler marcipanproduktionen
i Odense og er nu én af verdens største marcipanproducenter.
2000-2001
Fabrikken gennemgår en større udvidelse.
Filosofien dengang som nu er fortsat:
Det er kvaliteten, der skaber renomméet, og renomméet, der
skaber
kundekredsen! - citat fra grundlæggeren af Odense Marcipan.
|